Het was de zomer van 1996. Het Royal Cultural Centre vormde een koele oase in het hete Amman. Drie weken waren me gegeven om mijn op Jordanië geïnspireerde schilderijen ten toon te stellen. In hetzelfde gebouw vond een groepsexpositie van lokale kunstschilders plaats. Over en weer bezochten we elkaar. Een van hen was Khaled Atieh. In 1964 doof en stom geboren in Rusifa, vlak bij Amman. Onze communicatie gebeurde letterlijk met handen en voeten.

Khaled is een Palestijn die in zijn jeugd een aantal jaren in Egypte woonde. Terug in Amman volgde hij een opleiding tot timmerman aan een instituut voor spraak- en gehoorgestoorden. Van jongs af aan hield Khaled zich bezig met tekenen en schilderen: dè manier waarop hij zijn gevoelens en gedachten kon delen. Na enkele jaren als timmerman te hebben gewerkt, legt hij zich geheel toe op tekenen en schilderen. Sinds 1986 werkt hij als docent schilderkunst aan verschillende instituten, sinds 1993 aan de universiteit van Amman.

Heel graag wilde hij het land van Vincent van Gogh en Karel Appel bezoeken. Om West-Europese inspiratie op te doen, om kleuren en werkwijzen te vergelijken. Een jaar nadat we elkaar voor het eerst ontmoetten, kwam Khaled Atieh dankzij sponsors in 1997 vier weken naar Nederland. Om hem in Europa een vast platform te bieden, werd de website jordan-art.nl opgericht.

Inmiddels zijn we ruim 15 jaar verder. Khaled is getrouwd en woont met zijn Syrische vrouw en zoon in Rusifa, een voorstad van Amman. Zijn schilderijen hebben hun weg gevonden in West-Europa. Op zijn initiatief heeft hij op jordan-art.nl gezelschap gekregen van Kassim Al-Refai, vriend en collega uit Ramtha. Twee tegenpolen, in kleur en emotie.

Geniet van de schilderijen die deze website biedt en aarzel niet contact op te nemen indien geïnteresseerd. Immers, het merendeel van de getoonde kunstwerken is in Nederland in Driebergen beschikbaar.”