Kassim Al-Refai (1967) is geboren in Ramtha, Jordanië. Ramtha ligt ongeveer 100 kilometer ten noorden van de hoofdstad Amman aan de grens met Syrië. Na de middelbare school studeert hij aan de Yarmouk University in Irbid. Daar haalt hij in 1989 zijn Bachelors Degree in Fine Arts en studeert af in 1994.

Kassim geeft les in schilderkunst. Hiernaast ontwikkelt hij nieuwe methodes om kunst te onderwijzen aan volwassenen en aan kinderen. Hiervoor schrijft hij in de afgelopen jaren deel 1 en 2 van de reeks ‘Drawing and Design’ waarvan dit jaar het derde deel verschijnt. Vanaf januari 2009 is hij als Central Supervisor of Arts verantwoordelijk voor het kunstonderwijs en alle kunstactiviteiten in de regio Jordanië–noord.

Geïnspireerd door herinneringen en fantasie laten zijn schilderijen zijn betrokkenheid zien bij de problemen van het leven en het overleven in een semi-abstracte, figuratieve stijl. Kassim werkt meestal met olieverf op canvas of met inkt en bamboe op papier.

Sinds 1985 is zijn werk tentoongesteld in vele solo- en groepsexposities in Jordanië en omliggende landen. Het is daar te vinden in de vaste collecties van verscheidene musea, instituten en galeries. Ook in Nederland heeft Kassim Al-Refai een tiental exposities op zijn naam staan. In 2007 wint hij de eerste prijs tijdens de expositie ‘Art in Progress’ van de Koninklijke Vereniging voor Beeldende Kunstenaars België in Damme.